I mångas ögon finns det inget som slår en japansk kockkniv. Numer finns ett enormt utbud att tillgå och det är nästan omöjligt för den oinvigde att veta vad man ska välja.

Vi har tittat på vad som finns och plockat fram några japanska kockknivar som vi tycker är bäst. Här presenterar vi flera olika alternativ, anpassade för olika plånböcker och preferenser.

1. Zanmai Flame Classic Damascus Pro-Gyuto 21 cm

Zanmai gör japanska kockknivar värda att räkna med. Den här modellen har ett blad på 20 cm tillverkat av sammanlagt 33 lager stål som smidits och sedan handslipats till sin perfekta form. Det här är en kniv du kan räkna med i alla lägen och som inte kommer att göra dig besviken.

Zanmai Flame Classic är en kockkniv tillverkad i riktigt traditionell japansk stil. Som de flesta andra japanska knivar kräver den viss vård och omsorg för att hålla sig i skick, men om du sköter om den har du här en kockkniv att räkna med i decennier framöver.

Köp Kniven

2. Miyabi BLACK 5000MCD Gyutoh Kockkniv 20 cm

Miyabi är ett samarbete mellan tyska knivtillverkaren Zwilling och två japanska stjärnkockar, som bestämt sig för att ta fram en riktigt fin japansk kockkniv, tillverkad enligt urgamla seder, men med moderna material.

Den här kockkniven består av totalt 132 lager stål som bildar en väl balanserad och mycket lättjobbad kockkniv, för dig som vill ha det lilla extra när du lagar mat. Det här är en kniv för dig som inte kompromissar med dina verktyg i köket.

Köp Kniven

3. Zanmai Modern Molybdenum Gyoto 21 cm

Wüsthof är ännu en tysk knivtillverkare, med lång erfarenhet. Redan på 1800-talet startade deras knivtillverkning som vuxit sedan dess. Wüsthofs kinesiska kockkniv är ett alldeles utmärkt köksverktyg, som står sig väl i konkurrensen.

Bladet är i rostfritt stål, legerat och värmebehandlat enligt Wüsthofs egna, hemliga recept, för att uppnå optimal hårdhet och slitstyrka. Resultatet är en egg som håller sig vass länge och en kniv med fin balans och trevliga egenskaper. Skaftet i trä bör tilltala de flesta.

Köp Kniven

5 fördelar med japansk kockkniv

  • Hög kvalitet
  • Bra ergonomi
  • Håller sig vassa länge
  • Stort urval av modeller
  • Lång knivtradition

Nackdelar med japansk kockknivar

  • Hårda och relativt ömtåliga
  • Relativt dyra
  • Kräver skötsel för att hålla sig i bra skick

Utmärkande för japansk kockkniv

Det allra mest utmärkande för en japansk kockkniv är stålets enorma hårdhet och slitstyrka, men även det utsökta hantverket som vilar på tusenåriga traditioner med generationer av erfarenhet, staplade på varandra.

Hårdheten gör att knivarna håller sig vassa längre, men som med alla hårda material blir de känsligare för slag och hårda stötar.

Sammanfattning

Få saker slår att få använda en riktigt bra japansk kockkniv när man lagar mat. Det tycker väldigt många som lägger mycket tid i köket och det är kanske ingen slump. Japan har en lång tradition av att tillverka knivar av hög kvalitet och med unik skärpa.

Japanska kockknivar är också i allmänhet dyrare än andra alternativ men det betyder inte att du kan lämna dem åt sitt öde, utan snarare tvärtom. En japansk kniv är en investering, men för att du ska få full nytta av din investering måste den underhållas.