Keramiska kockknivar är ett bra val för dig som hatar att hålla efter och slipa dina knivar, eftersom det tar väldigt lång tid innan en keramisk kockkniv blir slö. Men vilken modell är bäst? Som vanligt är svaret att det beror på vem du är och hur du vill använda din kniv.

I denna guide ger vi dig tips och råd kring keramiska kockknivar och guidar dig fram genom floran av produkter, så att du kan göra ett riktigt bra köp.

1. Kyocera FK180WH Keramisk Kockkniv 18 cm

Med den här keramiska kockkniven från Kyocera kan du skiva kött, fisk och grönsaker tills du blir gammal, och lite till. Storleken på 18 cm gör den till en ganska ordinär kockkniv av en storlek som bör finnas i varje kök.

Handtaget är i plast och kan nog upplevas som en lite billig lösning men har den fördelen att kniven kan diskas i maskin.

Om du vill ha en riktigt bra keramisk kockkniv i köket är det här ett utmärkt val.

Köp Kniven

2. Kyocera LTD-180 Delux Kockkniv, 18 cm

När du vill ha en rejäl keramisk kockkniv med träskaft, men som ändå tål maskindisk ska du välja den här modellen från Kyocera.

Det här är en kockkniv på 18 cm som verkligen sticker ut med sitt kolsvarta blad och trähandtag och som inte kommer att göra dig besviken.

Köp Kniven

5 fördelar med keramisk kockkniv

  • Håller sig vassa otroligt länge
  • Mat fastnar inte på ytan
  • Tål maskindisk
  • Okänsliga för syra
  • Matvaror kan inte reagera med materialet och missfärgas

Nackdelar med keramisk kockknivar

  • Mycket ömtålig, i synnerhet eggen
  • Svåra att slipa om
  • Kan inte användas till fryst eller benig mat

Utmärkande för keramiska kockknivar

Det mest utmärkande för keramiska kockknivar är att de är otroligt hårda och därför extremt slitstarka. Envisa rykten gör gällande att en keramisk kniv aldrig behöver slipas om, men det är inte riktigt sant. Däremot är det inte helt ovanligt att keramiska kockknivar går sönder innan de behöver slipas, eftersom de är så ömtåliga.

Oavsett hur hårt stålet är i en kniv är det ändå flexibelt jämfört med ett keramiskt knivblad som är helt stumt. Priset för den keramiska knivens hållbarhet ligger just i att materialet är hårt och därmed ömtåligt. En keramisk kniv är lättare att göra sönder.

Sammanfattning

Keramiska kockknivar är en fröjd att äga och använda, eftersom de håller sig vassa så länge. De kräver knappt något underhåll och går till och med att diska i maskin utan problem.

Däremot kräver keramiska kockknivar att du hanterar dem varsamt och inte utsätter dem för slag och stötar. De måste förvaras väl så att inte eggen skadas och de kan inte användas för att skära i frysta eller beniga matvaror.

Keramiska kockknivar är en typ av knivar som vissa älskar men som andra inte gillar alls.