Att avgöra vilken kinesisk kockkniv som är bäst är inte det lättaste. Vi har gått igenom utbudet och hittat tre modeller som vi tycker är värda att titta vidare på.

Du känner igen en kinesisk kockkniv på det karaktäristiska stora och nästan helt rektangulära bladet. På många sätt liknar kinesiska kockknivar köttyxor och de kan i många fall fungera som det också, även om det gäller att vara försiktig med eggen, i synnerhet om den är tillverkad i hårt stål.

1. Zwilling Pro Kinesisk Kockkniv 18 cm

Den kinesiska kockkniven från Zwilling är varken billigast eller dyrast på marknaden, utan håller sig någonstans mittemellan. Däremot anser vi att det är ett bra val som ger dig mycket för pengarna, utan att ruinera dig.

Tillverkaren, tyska Zwilling, har nästan 300 års erfarenhet av knivtillverkning och vet vad de håller på med. Den här kniven tillhör serien Pro, där du hittar ett stort urval av knivar för alla behov.

Om du hackar mycket grönsaker och i synnerhet om du är intresserad av det kinesiska köket är det här ett perfekt verktyg för dig.

Köp Kniven

2. Global G-49 Kinesisk Grönsakshacka 18 cm

Säg kockkniv och minst hälften av alla tänker på Global. Givetvis har de en kinesisk kockkniv i sitt sortiment och ingen sammanställning är komplett utan den.

Globalknivarna är kända för sin oomtvistat höga skärpa och långa hållbarhet. Deras kinesiska kockkniv är givetvis inget undantag från detta utan levererar samma höga kvalitet och hållbarhet som deras övriga knivar.

Handtaget i stål är en utmärkande detalj för Global, som vissa sätter på minuskontot, medan andra tycker det är alldeles utmärkt.

Köp Kniven

3. Wüsthof Classic Kinesisk Kockkniv 18 cm

Wüsthof är ännu en tysk knivtillverkare, med lång erfarenhet. Redan på 1800-talet startade deras knivtillverkning som vuxit sedan dess. Wüsthofs kinesiska kockkniv är ett alldeles utmärkt köksverktyg, som står sig väl i konkurrensen.

Bladet är i rostfritt stål, legerat och värmebehandlat enligt Wüsthofs egna, hemliga recept, för att uppnå optimal hårdhet och slitstyrka. Resultatet är en egg som håller sig vass länge och en kniv med fin balans och trevliga egenskaper. Skaftet i trä bör tilltala de flesta.

Köp Kniven

5 fördelar med kinesisk kockkniv

  • Stabil kniv, som skär sig igenom det mesta
  • Lång, rak egg, som låter dig använda hela längden
  • Tungt blad som lätt hugger sig igenom även besvärliga grönsaker och rotfrukter.
  • Bekväm att jobba länge med, om du har rätt teknik
  • Perfekt att strimla med, tack vare sin stabilitet

Nackdelar med kinesisk kockknivar

  • Otymplig till annat än grönsaker
  • Relativt dyr
  • Hårda knivblad är ömtåliga

Utmärkande för kinesisk kockkniv

Det utmärkande för en kinesisk kockkniv är det stora och nästan rektangulära bladet som får den att likna en köttyxa. En kinesisk kockkniv är dock inte avsedd för kött, utan för att snabbt och effektivt hacka grönsaker, någonting den duger ypperligt till.

Sammanfattning

Kinesiska kockknivar är främst avsedda till att hacka grönsaker och det här är ett område där de verkligen briljerar. De funkar perfekt till det de är avsedda för, men är ganska otympliga och opraktiska att skära annat med.

Om du hackar mycket grönsaker och i synnerhet om du lagar mycket tid på kinesisk matlagning är en kinesisk kockkniv perfekt för dig.