En bra kockkniv är en viktig och ibland stor investering och att skära med en nyinköpt kniv är en fröjd, tycker de flesta. Men hur gör du för att din kniv ska fortsätta vara en fröjd att använda? Häng med här i vår guide, så berättar vi mer om kockknivar och sköteslråd.

Ingen kockkniv håller för evigt, men med rätt hantering och regelbunden slipning kan den kniv du köper idag mycket väl vara en fröjd att använda livet ut och kanske till och med för dina barn och barnbarn.

Akta eggen

Det låter som en självklarhet, men eggen, den vassa sidan av kniven, är det som gör kniven. Din kniv må vara gjord av mycket starkt stål, men den slipade eggen är ändå mycket ömtålig.

Det finns många bra att förstöra en bra egg, men bara ett sätt att skydda den och det är att hålla den borta från allting utom det du verkligen vill skära i och förstås skärbrädan.

Viktigaste skötselrådet för kockknivar är att aldrig förvara den tillsammans med andra köksredskap. Skaffa ett bra knivställ eller en knivlist till dina dyrgripar eller förvara dem i sina etuier, om du har. Om det kniper och du måste ha den i en låda så klarar du dig långt med att linda in kniven i en trasa eller kökshandduk, som skydd.

Slipa kniven när den är slö

Det ska vara en fröjd, inte ett straff, att använda en kockkniv. Nästa gång du har slipat din kockkniv, testa att skära i en tomat. Filma när du skär i tomaten och spara klippet, så att du kan gå tillbaka efter några veckor och titta. Fundera sedan på om kniven fortfarande är vass eller måste slipas

När det börjar bli svårt att skära den där tomaten är det hög tid att slipa din kockkniv. Med lite träning och några bra instruktionsfilmer från webben kan du göra det själv, men det är inte dyrt och absolut värt pengarna att lämna in din kniv för professionell slipning. Regelbunden slipning är viktigaste skötselrådet för kockknivar

Kolstålsknivar

Kolstålsknivar har fördelen att materialet är mycket hårt och att de håller sig vassa länge mellan slipningarna, men de kräver lite mer av sina ägare för att inte fördärvas. Här ger vi lite skötselråd för kockknivar i kolstål.

Kolstål är inte rostfritt. Därför måste du vara noga med att alltid diska och torka din kniv efter användning och gärna smörja in den med matolja. Det gäller i synnerhet om du skär citroner, tomater eller andra livsmedel med syra i. Syran angriper kolstålet direkt.

Det är ingen katastrof och förmodligen oundvikligt men en kolstålskniv blir med tiden fläckig av små rostangrepp. Det är en del av charmen.

Keramiska kockknivar

Keramiska knivar är små underverk av skärpa och slitstyrka, så länge du skyddar eggen från att spricka eller gå sönder. Det viktigaste skötselrådet för kockknivar – att skydda eggen – gäller i allra högsta grad för keramiska kockknivar.

De må skära felfritt i flera år utan slipning men med felaktig hantering kan eggen spricka och göra kniven obrukbar.