Det finns numer en uppsjö av svenska kockknivar att välja mellan, både från klassiska tillverkare som Fiskars och designprodukter från olika kändiskockar. Som konsument kan det ibland vara svårt att skilja olika produkter åt. I synnerhet när det gäller designprodukter är det ofta svårt att veta vad som är en verkligt bra svensk kockkniv och inte.

I vår guide går vi igenom det som vi anser är bra och köpvärda, svenska kockknivar och listar de egenskaper som vi anser bör vara avgörande för ditt val. Gemensamt för de produkter vi tar upp är att de alla är av bra kvalitet och befinner sig en bit från de absolut billigaste knivarna prismässigt.

1. Fiskars Titanium Kockkniv 20 cm

Den välkända saxtillverkaren Fiskars har satsat hårt på kockknivar och kommit långt. Speciellt intressant tycker vi att deras Titanium kockkniv är. Inte bara är det en alldeles utmärkt kniv. Den är tillverkad i ett material som är superlätt, inte rostar och som har alldeles utmärkta egenskaper när det gäller hållbarhet och skärpa.

Om vi ska säga någonting negativt om Fiskars Titanium så är det att vi inte riktigt gillar handtaget, som är i polypropen. Det fungerar alldeles utmärkt, i och för sig, men vi är inte helt övertygade om hur det ser ut efter 20 eller 30 år, när knivbladet i övrigt fortfarande är i fint skick. Ett handtag i trä kanske inte håller så länge, men är i alla fall lättare att byta.

Köp Kniven

2. Mareld Kockkniv 20 cm Sandelträ

Svenska Mareld har ett relativt begränsat sortiment av kockknivar, men har ändå gjort ett bra produkturval. Knivarna är inspirerade av nordisk design och har rena, fina linjer, med knivblad i stål och handtag i trä.

Marelds kockkniv har rätt storlek och ett blad av bra kvalitet som håller skärpan länge. Ett stort plus är det mycket konkurrenskraftiga priset. Om du inte är överdrivet design- och märkesmedveten är detta ett mycket bra val till ett bra pris.

Köp Kniven

3. Morberg Kockkniv Premium 21 cm

När det gäller Morbergs kockkniv är vi inne på området designerknivar och plötsligt blir allting lite mer svårbedömt. Denna kniv må bära ett svenskt namn, men den är tillverkad i Japan vilket borgar för viss kvalitet.

En sak som skiljer Morbergs kockkniv från många andra är att den är tillverkad i kolstål och om det kan man säga både gott och ont. Kolstål är oerhört hårt och rätt hanterad har du en egg som håller länge. Å andra sidan kan stålet rosta och är dessutom ömtåligare än alternativen.

Köp Kniven

5 fördelar med svenska kockknivar

  • Ofta bra pris
  • Snygg design
  • Hög kvalitet
  • Slitstyrka
  • Svenskt

Nackdelar med svenska kockknivar

  • Något tråkiga
  • Begränsat urval
  • Mindre tradition att vila på

Utmärkande för svenska kockknivar

Utmärkande för svenska kockknivar är att de är rimliga knivar till rimliga priser, med ett tydligt inslag av design. Här hittar du många bra bruksknivar.

Sammanfattning

Svenska kockknivar står sig väl i konkurrensen mot många utländska alternativ, i synnerhet när vi tar priset i beaktande. Det här är bra bruksknivar för den kvalitetsmedvetne konsumenten som vill ha bra redskap men som inte vill betala ett högt pris för varumärke, ursprung och design.