Vilken storlek bör jag köpa?

Vilken storlek ska jag ha är en av de vanliga frågor om kockknivar som många ställer sig. Svaret beror mycket på vad du ska göra med kniven och kanske också hur många knivar du vill hålla dig med. Här går vi igenom några av de vanligaste knivstorlekarna och deras användningsområden.

  • Kockkniv 35 cm – Det här är en jättekniv som du kan köpa i riktigt stabilt utförande. Detta är en knivstorlek för dig som skär mycket och ofta i stora köttstycken, där det helt enkelt behövs en rejäl kniv för att nå. Eftersom den är så lång tenderar den att bli svårhanterlig och vi rekommenderar inte att du har den som enda kockkniv
  • Kockkniv 30 cm – Fortfarande en stor kockkniv som passar bra för rejäla köttstycken och liknande, men också lätt blir otymplig. Det här är ett alternativ om du tycker 35 cm är onödigt mycket.
  • Kockkniv 24 cm – Det här är en något större, men ändå ordinär kockkniv, skulle vi säga. Om du tycker att den vanligaste storleken, runt 20 cm är för liten kan det här vara ett alternativ. Den fungerar till det mesta och duger som enda kniv om det kniper.
  • Kockkniv 20 cm – Det här är något av en universalstorlek. Om du ska köpa din första kockkniv och inte har en aning om vilken storlek som är bäst, välj en kniv runt 20 cm, så blir du inte besviken. Kockknivar runt 20 cm finns i mängder av modeller och det är ingen slump. Det här är en mycket populär storlek.
  • Kockkniv 15 cm – Det här är en något förkrympt storlek av kockkniv som kan vara bra att ha till lite pilligare jobb, eller om du tycker 20 cm är för stort. Den är förstås inte lika stor och stabil som en kockkniv på 20 cm, men en bra kniv på 15 cm kan vara ett alldeles utmärkt val för vissa.

Kockkniv eller Santoku?

En vanlig fråga om kockknivar gäller om man ska köpa en kockkniv eller santoku.

Santoku är en typ av, japansk kockkniv som traditionellt används för att hacka, strimla och tärna matvaror. Den har en karaktäristisk form som skiljer sig från andra kockknivar, i det att eggen är nästan helt rak.

Om du ska välja en vanlig kockkniv eller santoku är i mångt och mycket en smakfråga, men om du ofta hackar skivar och tärnar grönsaker i köket kan en santoku mycket väl vara ett bra komplemtent till knivsamligen.

Kockkniv eller allkniv?

Skillnaden mellan en kockkniv och en allkniv är ibland på gränsen till akademisk. Generellt kan man säga att allkniven är som en förminskad kockkniv, men det är inte riktigt hela sanningen. En allkniv är ofta, men inte alltid mer flexibel i bladet. Det kan vara praktiskt i vissa sammanhang, men gör att den inte passar till lite tyngre uppdrag.

Kockkniv eller Grönsakskniv?

En vanlig fråga om kockknivar är om man behöver en särskild grönsakskniv. Generellt är svaret nej på den frågan. En bra kockkniv funkar bra för de flesta, men om du ägnar dig väldigt mycket åt kinesisk matlagning eller annan matlagning där du hackar mycket grönsaker kan en grönsakshack vara ett bra komplement.